Zbojnicka chata, 22.4.2011

22.04.2011 15:17

 

Ako chutí klobása na Veľký piatok.

 

Či veríte a či nie, ale na Veľký piatok roku pána 2011 sa konečne ukázalo pekné počasie a tak sme neváhali ani sekundu a vyrazili do našich veľhôr.

Vo  Vagusovskej zostave rozšírenej o pár externistov sme, nadávajúc na slovenské pomery, zaplatili parkovné v Starom Smokovci, lebo na naše „tajné“ miesto sme sa kvôli zákazu vjazdu už nedostali. O ďalšie euráčiky nás následne odľahčila pozemná lanovka na Hrebienok, ale čo spravíte, keď lenivosť je silnejšia? Takto, ešte trochu frflajúc, sme vyrazili po magistrále smerom k ústiu Veľkej studenej doliny. Chodník cez lykožrútom zničený les nám pripomenul Michaela Jacksona (nech mu je propofol v nebeskom raji večne dostupný) a jeho známy videoklip o Amazonskom pralese. Ale na to sme zabudli hneď ako sme odbočili na chodník do doliny. Zbytky snehu a ľadu na chodníku nás nútili sústrediť sa na to, aby sme ustrážili našu vertikálnu pozíciu (aj keď ani horizontálna nie je zlá). Po výstupe z lesa sa stav chodníka trochu zlepšil a umožnil nám kochať sa scenériami Veľkej studenej doliny. Za lavičkou cez Studený potok sme dali pauzu a čo to pojedli. Obávaný úsek s reťazami nakoniec ani nekládol veľký odpor a tak sme čoskoro fučiac ako lokomotívy stúpali firnom k Vareškovým plesám. Niekomu vyhliadka na koniec stúpania, niekomu glg slivovičky pomohol aj túto nástrahu túry zvládnuť a tak sme už rezkejšie a veselšie ukrajovali posledné metre z výstupu. Keď sa nám ukázala Zbojnícka chata, síl akoby pribudlo a tak sme sa po pár minútach už kolektívne oddávali lúčom slnka na terase chaty vychutnávajúc si omamné čpavkové závany od neďaleko stojacich latríniek.

Pôst – nepôst, vegetariánstvo na horách moc neobstojí a tak sme si poniektorí ani v tento Veľký deň neodpustili kus klobásky a slaninky. Asi preto chutila  dvojnásobne  ako obyčajne. Takto sme poleňošili, čo-to pokonzumovali, urobili štandardné skupinové foto a pobrali sa späť.

Počas nášho zostupu sa už nič významné nestalo.

Lanovku sme v pohode stihli,

autá sme na parkovisku našli,

v poriadku sme aj domov všetci došli,

pekné nové zážitky sme si priniesli. 

 

Hore ZDAR !!!

 

účastníci: Janči Š., Dominika O., Monika O., Bea S., Kristián S., Milan P., Alenka K., Branči B., M. sestra

 

picasaweb.google.com/hs.vagus/ZbojnickaChata2242011#