Solisko 24.1.2010 - prvý žľab

04.03.2011 20:25
Marek P., Spyke, Máša, Marek F., Miňo
 
Predpoveď počasia hlási krásny deň a tak neváhame ani chvíľku, naložíme lyže, počkáme na Mareka so Spykem na dohodnutom mieste a migáme na Štrbské Pleso.
Na miesto prichádzame pomerne zavčasu a tak parkujeme hneď pod zjazdovkou na Solisko. Krátky čas na prezutie, natiahnutie pásov a už aj šliapeme po zjazdovke...zase. Prečo je tá zima taká skúpa na sneh???
Každý svojím tempom pomaly naberáme výšku. Nechali sme pod nami inverziou zahalenú Podtatranskú kotlinu a ohrievaný príjemným slniečkom pomaly prichádzame ku chate pod Soliskom. Tu sa krátko občerstvíme, lyže na nohách vystriedajú mačky a stúpame na Predné Solisko. Ja s Marekom sme sa rozhodli v rámci...tréningu....alebo to bol tušák? Skrátka lyže sme nenechali na chate, ale zobrali sme ich so sebou. Napešo to ide ťažšie, ale aj tak sme asi po polhodinke hore na Prednom Solisku. Kochajúc sa okolitými výhľadmi sme si nemohli nevšimnúť lyžami poškvrnený východný žľab zo sedla medzi Soliskami. Nedalo nám to a aj keď podmienky zďaleka nie sú ideálne, s Marekom ideme obzrieť situáciu bližšie. Na západnej strane hrebeňa pod nohami počujeme klasické zlovestné dunenie a tak sa obávame, že zo zjazdu nič nebude. Ale po príchode na miesto zisťujeme, že východný žľab je lyžovateľný. Ja trochu viac váhajúc ešte sondujem kúsok nižšie, ale to už má Marek na nohách lyže a tak sa pridávam. Aj keď sa to, čo nasledovalo určite nedá nazvať zjazd, ale skôr zostup na lyžiach, stálo to za tú srandu. Najlepšie bolo to škriabanie kameňov o sklznice, ktoré počuli kamaráti až hore na Predné Solisko. Po zdarnom zostupe, bez lavíny ešte dlhý presun opäť napešo pomedzi turistov k autám.

A záver? Krásne prežitý deň v lone tatranskej prírody a náš prvý tohoročný zjazd – zostup žľabu a vlastne môj prvý vo Vysokých tatrách. Dúfajúc, že to nebol posledný krát tejto zimy sme sa zbalili a ponáhľali sa rochniť do vyhriatych vaní doma. 

 Foto na : https://picasaweb.google.com/hs.vagus

                                                                                         MIŇO

P.S. všetky gramatické chyby sú úmyslené!!!!